Fysiotherapie

Fysiotherapeutisch onderzoek en behandeling.
Het paard wordt beoordeeld in stand, aan de hand en aan de longeerlijn zonder bijzet (zover een eventuele blessure het toelaat). Bij een specifieke rijtechnische probleem wordt het paard ook onder het zadel beoordeeld. Daarna wordt het paard specifiek onderzocht op onder andere bewegelijkheid, bewegingsverloop en pijnlijkheid. Op basis van de bevindingen wordt het paard direct daarna behandeld. De eerste behandeling duurt meestal 1 tot 1,5 uur.

Behandeling bestaat uit verschillende technieken als doel om bewegingsketens optimaal te laten functioneren. Zowel gewrichten, spieren als de aansturing door zenuwen kunnen worden beïnvloed. Enkele voorbeelden van gebruikte technieken zijn mobilisatie van gewrichten, Dry Needling, massage, rekken, behandeling met magneetveld en oefentherapie.
De eigenaar krijgt adviezen mee wat betreft specifieke oefeningen, training, harnachement en management van het paard.
In overleg met de eigenaar wordt een behandelplan opgesteld, en eventuele vervolgafspraak gemaakt. Vaak is dit na enkele weken, afhankelijk van de reactie van het paard. Soms is het probleem ook al na één behandeling opgelost. Een 2e en verdere behandeling duurt ongeveer 1 uur.

Van ieder paard wordt een dossier aangemaakt zodat bij een volgende behandeling – ook jaren later – de eerdere bevindingen bekend zijn. Als een paard door een dierenarts is doorverwezen, worden de bevindingen gecommuniceerd met desbetreffende dierenarts.